ХАРАКТЕРИСТИКА ФУНКЦІОНАЛЬНИХ СКЛАДОВИХ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СЕКТОРУ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Тарас Васильців Львівський торговельно-економічний університет,
  • Руслан Лупак Львівський торговельно-економічний університет,
  • Василь Васильців Національний інститут стратегічних досліджень,

Ключові слова:

макроекономічна безпека, виробнича безпека, фінансова безпека, інтелектуально-кадрова безпека, сектор інформаційно-комунікаційних технологій

Анотація

Вступ. По мірі глобалізації світової економіки, у тому числі через активне і охоплююче застосування інформаційних та інтернет-технологій, все більше актуалізується важливість становлення і розвитку потужного та ефективного національного сектору інформаційних технологій, утвореного як суб’єктами господарювання, що ініціюють, створюють та комерціалізують інформаційні продукти та технології, так і елементами його основної і допоміжної інфраструктури. Становлення сектору інформаційно-комунікаційних технологій потребує забезпечення його економічної безпеки. Але державна політика в цій сфері потребує належного інформаційно-аналітичного забезпечення. Для його формування важливо узагальнити головні характеристики найбільш важливих складових економічної безпеки цього сектору національної економіки. Методи. У процесі дослідження використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи системного аналізу та теоретичного узагальнення, економічного аналізу і економіко-статистичний метод, метод структурно-логічного аналізу. Результати. Сформовано інформаційно-аналітичну базу щодо функціонування і розвитку сектору ІТ. Проаналізовано такі функціональні складові економічної безпеки сектору як макроекономічна і виробнича, фінансова та інтелектуально-кадрова. Виділено основні тенденції розвитку цих складових а також відзначено які з індикаторів безпеки сектору інформаційно-комунікаційних технологій України демонструють спад. Для доповнення отриманих результатів було проведено пілотне експертне опитування з використанням анкет. Це дало можливість визначити які з чинників безпеки у сфері інформаційно-комунікаційних технологій мають максимально негативний вплив на економічну безпеку господарської діяльності, а які найменш негативний. Виходячи з виявлених найбільш негативних чинників впливу на економічну безпеку господарської діяльності у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, було сформовано рекомендації органам державного управління щодо стабілізації ситуації. Перспективи. Подальші дослідження в аналізованій сфері доцільно зосередити на оцінюванні показників розвитку сектору інформаційно-комунікаційних технологій за регіонами держави

Біографії авторів

Тарас Васильців, Львівський торговельно-економічний університет

д.е.н., професор, завідувач кафедри фінансів, кредиту та страхування

Руслан Лупак, Львівський торговельно-економічний університет

к.е.н., доцент, доцент кафедри економіки

Василь Васильців, Національний інститут стратегічних досліджень

аспірант

Посилання

Діяльність суб’єктів господарювання 2014 : статистичний збірник. Київ : Державна служба статистики України, 2015. 465 с.

Єсімов С.С. Використання інформаційних технологій як предмет адміністративно-правового регулюванняю Вісник Національного університету "Львівська політехніка". Юридичні науки. 2015. № 827. С. 24-29.

Плескач В.Л. Формування ринку інформаційних послуг в Україні : автореф. дис. … д-ра екон. наук / Н.-д. фін. ін-т при М-ві фінансів України. К. 2006. 36 c.

Сараєва І.М. Носова Н.І. Вплив розвитку сектору інформаційних технологій на трансформаційні зрушення в економіці України. Економічні інновації Одеса: ІПРЕЕД НАН України. 2011. Вип. 43. С. 285-292.

Шевченко, Л.С. Економічна безпека держави: сутність та напрями формування [Текст] / Л.С. Шевченко, О.А. Гриценко, С.М. Макуха. Харків : Право, 2009. 312 с.

Мунтіян В.І. Прокопенко О.В., Петрушенко М.М. Економічна безпека держави: стратегія, енергетика, інформаційні технології. Київ : Видавництво «ТОВ «Юрка Любченка», 2014. 468 с.

Україна. Постанова. Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України" : від 31.03.2016 р. № 1073-VIII. URL : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1073-19

Інвестиції зовнішньоекономічної діяльності України 2015 : статистичний збірник. Київ : Державна служба статистики України, 2016. 44 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-02-27

Як цитувати

Васильців, Т., Лупак, Р., & Васильців, В. (2017). ХАРАКТЕРИСТИКА ФУНКЦІОНАЛЬНИХ СКЛАДОВИХ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СЕКТОРУ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ УКРАЇНИ. Економічний дискурс, (1), 161–172. вилучено із http://ed.pdatu.edu.ua/article/view/127714

Номер

Розділ

Статті