НАПРЯМИ ДОРАДЧОГО СУПРОВОДУ ВИКОРИСТАННЯ МЕХАНІЗМУ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА У ПІДВИЩЕННІ ДІЄВОСТІ ЕКОЛОГІЧНОЇ ЛОГІСТИКИ - Іванько, Анатолій; Бакун, Юрій; Ксенофонтов, Михайло (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. На сучасному етапі реформування економіки України характеризується важливістю пошуку способів вирішення екологічних проблем і докладання зусиль у розробки, спрямовані мінімізувати екологічні екстерналії для суспільства. Враховуючи обмеженість державного та місцевих бюджетів для реформування, важливістю також характеризується пошук різних механізмів вирішення проблем та порядку їхнього організаційного та фінансового забезпечення. Методи: Використано діалектичний метод пізнання й системний метод до дослідження питань дорадчого супроводу використання механізму державно-приватного партнерства у системі екологічної логістики, а також: методи аналізу, синтезу, аналогій, експертний метод, метод узагальнення. Метод порівняльного аналізу використаний при аналізі ролі механізму державно-приватного партнерства у вирішенні суспільних проблем; експертний метод – для розкриття особливостей дорадчого супроводу використання механізму державно- приватного партнерства; методи аналізу, синтезу та аналогій – для виокремлення підходів при розв’язанні екологічних проблем на господарському рівні; метод узагальнення – для формування висновків дослідження. Результати. Доведено доцільність зміцнення конкурентних позицій суб’єктів підприємництва шляхом оптимізації транспортних витрат та обсягів і строків зберігання товарно-матеріальних ресурсів й виробленої продукції, що у теоретичному відношенні має відношення до напряму екологічної логістики. Представлено опис цільових орієнтирів розвитку екологічної логістики. Представлено законодавчо визначену характеристику: поняття державно-приватного партнерства (ДПП) та його переваг, об’єктів та ознак ДПП, форм та сфер укладання договорів ДПП. Обґрунтовано чотири-кроковий алгоритм дорадчого супроводу використання проектів державно-приватного партнерства в екологічній логістиці у межах проходження чотирьох наступних етапів: 1) пошук конкурсів з державного фінансування проектів ДПП та участь у них; 2) пошук кращих партнерів для реалізації проектів ДПП; 3) обґрунтування напрямів оптимізації ринкових витрат; 4) узгодження системи стратегічного та оперативного управління. Перспективи подальших досліджень полягають у розподілі повноважень між державним та приватним партнерами при реалізації договорів державно-приватного партнерства та збалансуванні економічної та екологічної ефективності проектів з екологічної логістики.