ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ДОХОДІВ ТА ВИТРАТ ПРИВАТНИХ ВИКОНАВЦІВ, ЯК СУБ’ЄКТІВ НЕЗАЛЕЖНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Фоміна, Тетяна (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. Необхідність створення інституту приватних виконавців виникла у зв’язку із проблемою виконання судових рішень. Діяльність державних виконавців чітко регламентована, має досвід та напрацювання. Приватний виконавець уповноважений державою на здійснення діяльності з примусового виконання рішень, але, з економічної точки зору, він є самозайнятою особою, а значить фінансово зацікавлений у результатах своєї роботи. Саме економічний аспект діяльності приватних виконавців є недостатньо досліджений на сьогоднішній день. Методи. Дослідження базується на використанні історико-порівняльного методу у частині визначення передумов створення інституту приватних виконавців в Україні та світі. Під час встановлення загальних властивостей в оподаткуванні діяльності приватних виконавців було використано метод узагальнення. Доведення ефективності роботи та доцільності запровадження «приватного» елементу у частині виконання судових рішень здійснювалось за допомогою методу аналізу. При визначенні бази оподаткування результатів діяльності приватних виконавців було застосовано метод групування. Результати. Визначено організаційно-правові аспекти діяльності приватних виконавців. Представлено економічні переваги і недоліки запровадження інституту приватних виконавців. Окреслено порядок визнання доходів та формування витрат приватних виконавців. Доведено неприпустимість ототожнення понять «витрати виконавчого провадження» та «витрати приватного виконавця». Обґрунтовано необхідність обліку і контролю результатів діяльності приватних виконавців. Перспективи. Перспективи подальших досліджень полягатимуть у розробці рекомендацій щодо бухгалтерського обліку сум на депозитних рахунках; рахунках, призначених для зарахування коштів виконавчого провадження; рахунках, призначених для зарахування основної та додаткової винагороди приватних виконавців; розрахунків з оплати праці найманих працівників; розрахунків з бюджетом за податками, зборами, іншими обов’язковими платежами; доходів і витрат приватного виконавця тощо.