МАРКЕТИНГОВЕ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА - Нянько, Віталій; Карпенко, Віталій; Нездоровін, Олександр (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. В умовах глобалізації України постає потреба у підвищенні ефективності маркетингового управління формуванням і розвитком конкурентних переваг економічних систем на різних рівнях господарювання, створенні сучасної інституційної бази для забезпечення сприятливих умов зростання конкурентоспроможності вітчизняних товаровиробників на внутрішньому і зовнішньому ринках. На сьогодні розвиток економіки залежить від життєздатності та креативності маркетингової системи, яка є ефективним засобом вирішення проблеми якості управління та конкурентоспроможності товарів і послуг. Методи. При дослідженні використовувались методи теоретичного і творчого осмислення вибраної тематики. Теоретичною та методологічною основою дослідження є положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених з питань маркетингу. Використано такі методи дослідження: монографічний – при вивченні сутності маркетингу на підприємстві, діалектичний метод пізнання – при дослідженні планування і обґрунтуванні концепції маркетингу; теоретичного узагальнення і порівняння – для розвитку понятійного апарату і дослідження маркетингового забезпечення; абстрактно-логічний – при теоретичному узагальненні сутності та механізмів управління маркетингом. Інформаційною основою дослідження слугували монографічні роботи та наукові публікації за його тематикою. Результати. Розкрито суть і зміст поняття маркетингу. Обґрунтовано, що розвиток маркетингового забезпечення – це складний діалектичний процес взаємодії чинників зовнішнього середовища і цілеспрямованого впливу чинників, пов’язаних з виробництвом конкурентоспроможної продукції, що задовольняє певні ринкові потреби. Розглянуто і обґрунтовано сутність, завдання, основні інструменти та принципи маркетингового забезпечення. Розроблено і науково обґрунтовано організаційні складові інноваційного маркетингу підприємств на основі забезпечення узгодженої взаємодії їх інноваційної та маркетингової діяльності. Визначено сутність і зміст терміну «інноваційний маркетинг». Запропоновано класифікацію різновидів інноваційного маркетингу у залежності від їх функціональної приналежності. Перспективи. У подальшому буде розроблено ефективний механізм раціонального функціонування маркетингу для різних ситуаційних і кон’юнктурних коливань в умовах волатильності ринку.