ЛОГІСТИЧНЕ УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ ВИРОБНИЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Варченко, Ольга; Артімонова, Ірина; Герасименко, Ірина; Качан, Дмитро (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. Сьогодні одним із найбільш складних та недостатньо вирішених питань є оптимізація витрат у всіх ланках ланцюга поставок й вдосконалення управління матеріально-технічним забезпеченням виробничої діяльності сільськогосподарських підприємств. За умови трансформації економічних відносин, підвищення ефективності виробничої діяльності сільськогосподарських підприємств на принципах логістики можливо досягти через вибір оптимальної моделі організації процесу матеріально-технічного постачання підприємства. Методи. Для досягнення поставлених завдань використовувалися різноманітні методи, такі як монографічний, графічний, статистичних групувань – для аналізу сучасного стану сільськогосподарського виробництва, визначення впливу факторів на рівень ефективності використання матеріально-технічної бази; вибірковий – для детального обстеження окремих сільськогосподарських товаровиробників щодо аналізу динаміки і структури матеріальних оборотних засобів та матеріальних витрат продукції; абстрактно-логічний, розрахунково-конструктивний та оптимізаційний – при обґрунтуванні напрямів удосконалення організації матеріально-технічного постачання для сільськогосподарських товаровиробників. Результати. З’ясовано, що останнім часом для більшості сільськогосподарських підприємств незалежно від розміру та напряму виробничої спеціалізації спостерігається суттєве зростання їх вартості, що обумовлено збільшенням вартості вхідних матеріальних ресурсів промислового і сільськогосподарського виробництва, а також методами оцінки надходження виробничих запасів. Встановлено, що зниження цих витрат на 10% дасть змогу збільшити прибуток підприємства на 10–20%. Система управління ресурсним забезпеченням повинна орієнтуватися на забезпечення збалансованості наявних матеріальних ресурсів і потреби виробництва в них, а також створювати умови для своєчасного і якісного виконання виробничих планів, поліпшення логістики, зниження собівартості й підвищення споживчих властивостей готової продукції. Перспективи. З метою формування ефективної логістичної системи управління виробничими запасами сільськогосподарських підприємств постає необхідність опрацювання типової моделі управління матеріально-технічним забезпеченням, орієнтованої на посилення контролю за процесом матеріально-технічного постачання і підвищення стійкості та збалансованого комплексного розвитку підприємств до змін у мінливому зовнішньому середовищі. Вдосконалення організації, планування і регулювання постачальницької діяльності призведе до досягнення оптимального забезпечення ресурсами відповідно до потреб виробництва сільськогосподарських підприємств.