ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ У СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНИХ КАТЕГОРІЙ РИНКУ ПРАЦІ: ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ - Ярмоленко, Юлія; Іващенко , Тетяна; Гуляєва , Людмила; Мацьоха , Тетяна (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. Питання організації та регулювання ринку праці у сучасних умовах набувають все більшої актуальності та потребують теоретичних та методологічних досліджень економічних категорій, які пов’язані з цим процесом. У період планової економіки основними поняттями, які характеризували сферу трудових відносин, були «трудові ресурси», «робоча сила», «трудовий потенціал». Поняття «людський капітал» вважалося неприйнятним для радянської економіки. У той же час ця економічна категорія отримала широко вжитку в економічних дослідження зарубіжних авторів. Останнім часом і вітчизняні науковці активізували свої дослідження у цьому напрямі. Саме питанням взаємозв’язку між різними економічними категоріями стосовно ринку праці й присвячена дана стаття. Методи. Під час роботи над статтею використовувалися такі методи, як: діалектичний метод пізнання економічних процесів, методи наукового абстрагування, аналізу і синтезу, узагальнення, структурно-функціонального та порівняльного аналізу, формалізації та монографічний. Результати. У ході дослідження було визначено сутність категорії «людський капітал», виявлені його особливості та обґрунтоване місце цього поняття у системі економічних категорій ринку праці. Перспективи. Вивчення категорії «людський капітал» є досить актуальним і потребує подальших зусиль науковців і практиків. Це є доволі перспективним і важливим напрямом досліджень як в теоретичному, так і практичному розрізі. Саме людський капітал виходить на перше місце при розгляді питань праці та ринку робочої сили. Саме через ефективність інвестицій у розвиток людського капіталу слід розглядати питання вирішення ефективності регулювання ринку праці, підвищення економічного зростання країни та покращення якості життя населення.