(untitled) (Економічний дискурс, 2023)
Вступ. У зв’язку з нестійкістю багатьох соціально-економічних показників-індикаторів, наявністю численних диспропорцій в економіці та необхідністю оцінки ефективності державної політики в галузі розвитку сільського господарства необхідно забезпечити постійне спостереження та аналіз процесів, що відбуваються. Для вирішення існуючих проблем інформаційно-аналітичного забезпечення ефективного управління розвитком сільського господарства необхідно розробити новий напрям у системі статистики сільського господарства у вигляді моніторингу, який, з одного боку, дозволить найбільш точно й оперативно відстежувати ситуаційні моменти, а з іншого ‑ стане базою для якісного аналізу, моделювання та прогнозування розвитку сільського господарства. Методи. У процесі дослідження використовувались наступні методи: монографічний (при вивченні досвіду та особливостей формування систем моніторингу і контролю), метод аналізу та синтезу (при обґрунтуванні залучення інструментів моніторингу і контролю в їх менеджмент); абстрактно-логічний (при визначенні архітектури та архітектоніки механізмів і систем моніторингу та контролю економічних результатів діяльності аграрних підприємств); теоретичного узагальнення та порівняння (при виконанні теоретичних узагальнень та формулюванні висновків, удосконаленні понятійно-категоріального апарату дослідження); структурно-логічний (при вивченні процесу інтеграції інструментарію моніторингу і контролю в менеджмент основної діяльності аграрних підприємств). Результати. Результати моніторингу є інформаційним базисом реалізації блоку планування, у якому через динамічний взаємозв’язок оперативних і тактичних завдань планування матеріально-технічної бази вирішується стратегічне завдання відтворення її складових на заданому часовому горизонті планування. Практичне застосування розроблених рекомендацій забезпечить комплексний системний підхід до формування інформаційного забезпечення обґрунтування управлінських рішень щодо забезпечення процесів відтворення у сільськогосподарських підприємствах, сприятиме раціональному використанню сформованої матеріально-технічної бази та забезпеченню раціональних темпів її відтворення Перспективи. В повоєнний період відновлення матеріально-технічного бази сільськогосподарських підприємств буде в здійснюватися за рахунок коштів інвесторів, головним чином зовнішніх. В зв’язку з цим постає необхідність розробки системи інформаційного забезпечення моніторингу діяльності сільськогосподарських підприємств.