(untitled) (Економічний дискурс, 2023)
Вступ. Нині система кадрового менеджменту органів місцевого самоврядування наштовхується на низку проблем, адже результативність менеджменту інституту публічного управління залежить від якості кадрового забезпечення, що його реалізує. Якість кадрового забезпечення визначається рівнем освіти, управлінського досвіду, навичками, фаховими знаннями та вміннями, якими володіють керівники структурних підрозділів інститутів публічного управління та звичайні фахівці. Саме тому актуальним є питання технологій кадрового забезпечення системи внутріорганізаційного менеджменту органу місцевого самоврядування як особливого представницького інституту публічного управління та відповідні підходи до вдосконалення технологій роботи з кадрами в системі менеджменту інститутів публічного управління. Методи. В рамках наукової публікації використані методи нормативного, системного, структурного аналізу, абстрактно-логічного аналізу та узагальнення. Результати. У роботі проаналізовано сутнісні детермінанти використання технологій кадрового менеджменту, стан та підходи до кадрового забезпечення інститутів публічного управління на прикладі органів місцевого самоврядування. Наголошено на специфіці використання адаптивних технологій кадрового забезпечення менеджменту в умовах воєнного стану, необхідності поєднання інструментів конкурсного добору, призначення та договірної системи. Запропоновано підходи до інноватизації технологій кадрового забезпечення за рахунок використання кадрового аудиту та кадрового консалтингу. Перспективи. Основні положення наукової статті сприятимуть результативнішому використанню технологій кадрового забезпечення в менеджменті інститутів публічного управління, якісному кадровому забезпеченню органів місцевого самоврядування та побудові ефективної системи кадрового менеджменту. Модернізація кадрового менеджменту органів місцевого самоврядування повинна проходити в руслі поєднання переваг основних форм добору кадрів та роботи з кадрами, що має стосуватися використання кадрового консалтингу, кадрового аудиту, та передбачення у штаті працівників органів місцевого самоврядування фахівців у галузі цифрового кадрового менеджменту.