ОСНОВНІ НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПОСЛУГ ТУРИСТИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ - Брич, Василь; Ткач, Уляна (Економічний дискурс, 2020)
Вступ. В умовах Євроінтеграційного вектору економіки нашої держави до якості туристичних послуг привернуто все більшу увагу. Тому формування загальних принципів і напрямів управління якістю для конкурентоспроможності індустрії гостинності. Підприємства туризму стикаються з необхідністю підвищення конкурентоспроможності на вітчизняному і міжнародному ринках, ефективності управлінських рішень та результативності бізнесу, проблемами адаптації до особливостей ринків, що розвиваються і необхідністю реалізації ринкових можливостей, все це характеризує неефективне управління туристським бізнесом. Методи. Дослідження сформовано на основі системного та холістичного підходів, структурному моделюванні та монографічному дослідженні питання покращення якості туристичного обслуговування. Результати. Сформовано основні напрями удосконалення управління якості послуг туристичної діяльності, укомплектовано і гармонізовано державні стандарти у сфері туризму відповідно до міжнародних стандартів якості. Запропоновано навчально-професійний курс «Впровадження національних стандартів туристичного обслуговування, гармонізованих з міжнародними та європейськими нормативними документами», що активізує інтерес до інтеграції України в загально економічний простір ЄС. Це допоможе випускникам університету у подальшій професійній діяльності фахівців з туристичного обслуговування та готельно-ресторанної справи. Перспективи. Очікуваний вплив навчально-професійного курсу базуватиметься на представленні кращих європейських стратегій і практик в сфері туризму; розширенні та поглибленні знань про Європейські директиви і стандарти ISO з туризму; апробації європейського досвіду туристичного обслуговування; популяризація європейської моделі якості туристичного обслуговування