ЦІНОУТВОРЕННЯ В СТРУКТУРІ МЕХАНІЗМУ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ ОРГАНІЧНОЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ - Вдовиченко, Андрій (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. Попри очевидність розширення виробництва органічної сільськогосподарської продукції, основні регулюючі елементи даного ринку не приносять очікуваного ефекту від функціонування його суб'єктів, що призводить до вкрай повільних темпів формування вітчизняного ринку органічної сільськогосподарської продукції. У цьому зв'язку доволі вагомим регулюючим ринковим інструментом виступає система ціноутворення, яка за відповідних умов дозволить розвинути ефективний ринок органічної сільськогосподарської продукції, що в кінцевому підсумку надасть змогу оптимального розв’язання соціально-екологічних проблем аграрної сфери нашої держави. Методи. Застосовано низку загальнотеоретичних методів наукового пізнання, зокрема, монографічний, системно-структурний, абстрактно-логічний, факторного та кореляційного аналізу, економіко-математичного моделювання та інші. Результати. На основі вивчення та обґрунтування низки особливостей ринкового ціноутворення у структурі механізму функціонування ринку органічної сільськогосподарської продукції, виявлено ряд чинників впливу на цей процес, із виокремленням притаманних виключно досліджуваній сфері. Обґрунтовано, що сукупний вплив визначених чинників сприяє різнорівневому його відображенню у процесі ціноутворення на ринку органічної сільськогосподарської продукції. Визначено певні обмеження щодо встановлення рівноважної ціни на ринку органічної сільськогосподарської продукції через специфічність його моделі, що засвідчує можливість формування теоретичних конструкцій досягнення рівноважного стану здебільшого на короткострокову перспективу. Водночас, окреслена ситуація не забезпечує цілковитої саморегуляції досліджуваного ринку через вплив різного роду біфуркаційних проявів, зумовлюючи необхідність реалізації державної підтримки на основі врахування інституційного інструментального наповнення. Перспективи. Дослідження особливостей ринкового ціноутворення в структурі механізму функціонування ринку органічної сільськогосподарської продукції дозволить, з урахуванням системи засадничих морально-етичних норм і правил, які зумовлюють принципи економічної взаємодії суб’єктів господарювання та формування нормативно-правового забезпечення, своєчасно ідентифікувати й оптимально вирішувати екологічні та соціально-економічні проблеми аграрного сектора нашої країни, забезпечуючи тим самим раціональне природокористування, збалансований розвиток агросфери та поліпшення здоров’я людей. У цьому зв’язку цілком обґрунтовано можна стверджувати про забезпечення ефективного процесу ціноутворення на ринку органічної сільськогосподарської продукції здебільшого за умови помітних зрушень у системі державного регулювання цього процесу, що й формує подальші напрями наукових досліджень.