ФОРМУВАННЯ НАПРЯМІВ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ МЕТАЛУРГІЙНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ТЕНДЕНЦІЙ ЗМІНИ ЕКСПОРТУ-ІМПОРТУ - Марина, Іванова; Швець, Василь; Варяниченко, Олена (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. При укладанні зовнішньоекономічного контракту топ-менеджмент підприємств як правило вирішує кілька стратегічних питань, серед яких найпріоритетнішим є вибір стратегічного напряму діяльності та країни контрагента. Методи. Використані загальнонаукові та спеціальні методи системно-структурного аналізу і синтезу для формулювання авторського визначення поняття «стратегія розвитку», виявлення взаємопов’язаних етапів формування стратегії розвитку та кореляційно-регресійного аналізу – для з’ясування щільності кореляційного зв’язку між імпортом та експортом за країнами, з якими наявні зовнішньоекономічні відносини щодо торгівлі металургійною продукцією. Результати. Теоретичне дослідження підходів до формування стратегії розвитку дозволило сформулювати авторське визначення, що стратегія розвитку підприємства є довгостроковим планом, який містить комплекс рішень щодо вибору напрямку розвитку підприємства, визначення основних цілей, моделі дій для формування та ефективного використання його потенціалу, а також дає можливість створити сприятливі внутрішні та зовнішні умови для успішного проходження основних стадій розвитку. З’ясовано, що аналіз, моніторинг, діагностика зовнішнього і внутрішнього середовища є загальноприйнятими складовими будь-якого процесу формування стратегії розвитку. Отримано результати кореляційного зв'язку між імпортом та експортом, як елементами системи, та доведено, що зміна обсягу імпорту відбувається одночасно з пропорційною зміною обсягу експорту. Підприємствам буде рекомендовано здійснювати зовнішньоекономічну діяльність лише з контрагентами в тих країнах, для яких коефіцієнт кореляції між експортом та імпортом буде значимим. Щільність зв’язку між експортом та імпортом за окремими видами металургійної продукції є більшою за 0,5, що свідчить про істотний зв’язок між цими двома розглянутими ознаками. Зовнішньоекономічні зв’язки металургійних підприємств України у напрямі експортно-імпортної діяльності за окремими видами металургійної продукції з різними країнами світу є відносно збалансовані. Перспективи. Отримані результати мають бути враховані при формуванні стратегії розвитку будь-якими металургійними підприємствами України, які передбачають здійснення та розширення зовнішньоекономічної діяльності. Але при цьому необхідно враховувати й інші фактори, що впливають на результуючий показник – імпорт, впроваджувати сучасні методи їх виявлення та дослідження, що, у свою чергу, зменшить негативний вплив зовнішнього середовища.