ПЕРЕДУМОВИ ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ - Бицюра, Леонід (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. Енергоефективність є важливою складовою стратегії «Європа-2020» і наслідком однієї з цілей щодо ефективного використання природних ресурсів. Енергоефективність - це міждисциплінарна концепція. Вона поєднує питання, пов'язані з технологіями та інноваціями, сільським господарством, охороною навколишнього середовища, економікою та законодавством. Це впливає на технологічні та економічні зміни, зміни поведінки та відображає напрями споживання енергії. Методи. В роботі використано метод порівняння – для виявлення відмінностей між об`єктами енергосервісу; узагальнення – для визначення загального поняття і розуміння принципів функціонування суб’єктів енергосервісного ринку, абстрагування – виявлення закономірностей розвитку ринків Європи і України. Результати. Сформовані основні передумови розвитку енергосервісного ринку, виявлені бар'єри для здійснення заходів з підвищення енергоефективності на підприємствах. Запропоновано алгоритм процесу прийняття рішень який повинен базуватися на визначенні місць втрат енергії, модернізація яких принесла б вимірну користь. Розглянуті заходи поліпшення енергоефективності дозволять досягнути максимального економічного та екологічного ефекту функціонування господарського комплексу держави. Перспективи. На початку 2008 року значна частина проектів стандартів CEN були передані в національні інститути стандартизації країн-членів ЄС для остаточного схвалення, а проекти стандартів, які отримали схвалення національних інститутів стандартизації, були прийняті в якості європейських стандартів, до яких прагне і Україна, проте, враховуючи різні рівні готовності, цей процес потребує подальших досліджень.