УПРАВЛІННЯ РЕПУТАЦІЄЮ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ НА ЗАСАДАХ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Ховрак, Інна (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. У сучасних умовах заклади вищої освіти (ЗВО) відіграють особливу роль у формуванні суспільства, тому повинні як поширювати знання про світовий досвід соціальної відповідальності, так і дотримуватись принципів соціальної відповідальності. ЗВО мають приймати активну участь в громадських ініціативах, міжгалузевому діалозі, а також допомагати розробляти стандарти регіональної і національної політики. В свою чергу, соціальна відповідальність ЗВО призводить до посилення їх репутації. Тому, метою статті є обґрунтування ролі соціальної відповідальності закладів вищої освіти у побудові їх репутаційного капіталу. Методи. При проведенні дослідження застосовувались наступні методи: кількісний та контент-аналіз літературних джерел бази даних Web of Science Core Collection (за період 1970-2019 рр.) за тематикою «репутація», «репутаційний капітал» та «репутація закладів вищої освіти»; порівняльний аналіз результатів рейтингу ЗВО World Reputation Rankings за період 2011-2019 рр. та ключових показників діяльності ТОП-10 ЗВО; абстрактно-логічний та графічний методи – для обґрунтування співпраці ЗВО із стейкхолдерами; метод наукового узагальнення – для відображення доцільності управління репутацією ЗВО на засадах соціальної відповідальності. Результати. У статті проаналізовано зацікавленості науковців з тематики управління репутацією ЗВО у розрізі країн, напрямів та років. Аналіз показників рейтингу ЗВО World Reputation Rankings дозволив виявити спільні риси та відмінності ТОП-10 ЗВО за такими критеріями: рівень репутації, вартість навчання, вартість проживання, зарплата випускників після 10 років стажу, кількість студентів на одного викладача, відсоток іноземних студентів, співвідношення студентів жінок та чоловіків, кількість студентів денного відділення. Автор розглянув різні варіанти співпраці ЗВО із стейкхолдерами, а також навів стратегічні переваги формування репутаційного капіталу ЗВО на засадах соціальної відповідальності. Перспективи. Подальші дослідження планується проводити стосовно розробки моделі забезпечення розвитку закладів вищої освіти на засадах соціальної відповідальності.