ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ РОЗУМІННЯ ПРОЗОРОСТІ В КОРПОРАТИВНОМУ УПРАВЛІННІ ТА В БУХГАЛТЕРСЬКОМУ ОБЛІКУ - Царук, Василь (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. Удосконалення системи корпоративного управління в сучасних умовах передбачає забезпечення його прозорості, що сприятиме підвищенню ефективності рішень, які приймаються як керівництвом корпоративних структур, так і зовнішніми стейкхолдерами. Для забезпечення високого рівня корпоративної прозорості слід визначити складові даної категорії, що дозволить сформувати подальші напрями її покращення, зокрема, шляхом розвитку системи обліково-аналітичної підтримки корпоративного управління. Методи. Автором використано діалектичний та системний підходи для дослідження особливостей та відмінностей корпоративного управління і системи бухгалтерського обліку; абстрактно-логічний метод – для теоретичних узагальнень і обґрунтування шляхів вдосконалення обліку для корпоративних потреб підприємств. Результати. Встановлено відсутність єдиного і загального розуміння поняття прозорості в діяльності корпоративних структур. Виділено три основні варіанти співвідношення розуміння сутності прозорості в корпоративному управлінні та в бухгалтерському обліку. Розкрито особливості розуміння прозорості в корпоративному управлінні в контексті стейкхолдерського підходу. Висвітлено особливості забезпечення корпоративної прозорості в контексті існування проблеми економічної безпеки та конфіденційності інформації. Визначено інформаційну прозорість в корпоративній структурі як систему взаємовідносин і взаємодій між її стейкхолдерами, що полягає в тому, що суб’єкти генерування і поширення інформації надають всім іншим заінтересованим сторонам, необхідну для прийняття управлінських рішень і їх подальшої реалізації, інформацію у визначеній формі. Перспективи. Перспективи досліджень полягають у визначені складових поняття прозорості в корпоративному управлінні, що використовуються дослідниками для обґрунтування її сутності (відкритість, зрозумілість, якість).