НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ В УКРАЇНІ ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ ПРИ ФОРМУВАННІ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ - Малевич, Назар (Економічний дискурс, 2016)
Вступ. Держава відіграє визначальну роль у розвитку екологічно безпечного землекористування та ринку органічної та екобезпечної продукції шляхом створення національного законодавчо-правового поля. Основним завданням нормативно-правового законодавства в сфері екологізації сільського господарства є створення оптимальних умов для підвищення екологічної культури аграрного виробництва. Методи. Дослідження проводилися шляхом використання діалектичного методу пізнання дії економічних законів і системного підходу до вивчення економічних явищ і процесів, монографічного, абстрактно-логічного методу. Результати. Досліджено нормативно-правове забезпечення в галузі екологізації земельних відносин та визначено пріоритетні національні інтереси. Встановлено основні проблеми в сфері вітчизняного екологічного законодавства і напрями їх вирішення та вдосконалення державної політики у галузі екобезпечного землекористування з метою покращення екологічного стану сільськогосподарських угідь. Перспективи. Подальші дослідження мають бути спрямовані на вивчення існуючих невідповідностей та можливостей їх усунення шляхом внесення додаткових змін в діючі нормативні акти, а також створення єдиного нормативно-правового акту, який об’єднає всі правові норми щодо регулювання екологічно збалансованого розвитку аграрного сектора економіки.