РОЗВИТОК ІНТЕГРОВАНИХ МАРКЕТИНГОВИХ КОМУНІКАЦІЙ ГЛОБАЛЬНИХ КОМПАНІЙ МЕРЕЖЕВОГО МАРКЕТИНГУ В УКРАЇНІ - Demkura, Taras (Економічний дискурс, 2016)
Вступ. У сучасних умовах функціонування компаній мережевого маркетингу в Україні потребує пошуку нових методів та підходів до обґрунтування розвитку інтегрованих маркетингових комунікацій. Методи – теоретичного узагальнення й порівняння, статистичного аналізу, абстрактно- логічний, методи аналізу та синтезу. Результати. Наукова новизна полягає в виділенні двох рівнів при розробці системи комунікативних заходів: державні та місцеві органи влади та безпосередньоMLM–компаній. Основними завданнями, що повинні бути реалізовані на рівні держави є: сприяння та просування ідеї самозайнятості за рахунок підвищення обізнаності, покращення системи навчання з мережевого маркетингу; сприяння у формуванні позитивного іміджу компаній мережевого маркетингу за рахунок впровадження законодавчих змін стосовно прямого продажу та мережевого маркетингу, розвитку саморегулювання; підтримка українських MLM- компаній та сприяння їхньому виходу на зарубіжні ринки через проведення інформаційних кампаній та семінарів з залученням представників MLM-компаній, допомоги по впровадженню європейських стандартів та доступу до зарубіжних ринків. Заходи щодо покращення комунікацій на рівні компаній повинні охоплювати наступні напрями: покращення роботи щодо підвищення рівня усвідомленості через проведення іміджевої реклами, PR–заходів та розвитку SMM; з метою залучення до співпраці – використовувати системний підхід в процесі навчання та внести зміни щодо стимулювання дистриб’юторів, виокремивши в окрему групу покупців; для утримання дистриб’юторів – здійснювати розвиток програм лояльності. Перспективи. Запропонована програма дасть можливість як державним, так і місцевим органам влади більш системно та цілеспрямовано проводити роботу щодо розвитку підприємництва, а українським MLM–компаніям підвищити результативність своєї діяльності.