КРЕАТИВНА ШКОЛА МЕНЕДЖМЕНТУ ДЛЯ КРЕАТИВНОЇ ЕКОНОМІКИ: - Літовченко, Богдан (Економічний дискурс, 2015)
Актуальність. Виникнення і розвиток креативної економіки у сучасному глобалізаційному соціумі формують якісно нові вимоги до теорії і практики сучасного менеджменту. Метою дослідження являється визначення основних принципів креативного менеджменту для сучасної організації. Для досягнення поставленої мети вирішуються завдання аналізу характеристик креативної організації, побудови креативної економіки, становлення креативного менеджменту як інструменту ефективності побудови нової соціально-економічної системи. Методи. В процесі дослідження використані методи логічного узагальнення, поєднання аналізу і синтезу, просування від абстрактного до конкретного, узагальнення наукових досліджень вчених у галузях економіки та управління. Результати. Розгляд органістичної природи управління на противагу соціотехнічному підходу, який переважав в середині – кінці ХХ-го ст. Визначення основних принципів креативної школи менеджменту як подальшу еволюцію теорії і практики науки управління на основі гуманітарного підходу, застосування міждисциплінарних причинно-наслідкових зв’язків в аналізі природи управління.. Перспективи. Розвиток теорії і практики менеджменту у напрямі подальшого аналізу природи управління з огляду на зміну векторів розвитку глобальної економіки. Складність подальших досліджень полягає у побудові ефективного інструментарію для розвитку стратегічного бачення (на макрорівні) і розробки загально організаційної стратегії (на мікрорівні) на основі поєднання набутих досягнень у різноманітних сферах, вивчення соціально-економічних явищ сьогодення і майбутнього.