УПРАВЛІННЯ РИНКОМ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ В КОНТЕКСТІ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ - Самойленко, Інна (Економічний дискурс, 2015)
Актуальність наукового дослідження полягає в обґрунтуванні організаційно-економічної моделі функціонування ринку електроенергії, яка базується на подальшому розвитку ринкових відносин в електроенергетиці як базовому сегменті економіки, визначає рівень життя населення й енергетичну безпеку та передбачає запровадження нової моделі взаємодії учасників ринку (енергокомпаній, органів регіонального управління та місцевого самоврядування) зі споживачами електроенергії. Методи. Під час реалізації завдань дослідження застосовувався системний підхід (при розкритті суб’єктного складу (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), виробники електроенергії, енергопостачальні компанії, споживачі), принципів та інструментарію державного регулювання ринку електроенергії). Результати. Доведено, що подальший розвиток ринку електроенергії потребує заходів, спрямованих на посилення ролі регіональних органів управління в регулюванні відношень на ринку електроенергії; налагодження ефективних організаційно-правових механізмів взаємодії між центральними та регіональними органами управління, органами місцевого самоврядування, суб’єктами господарської діяльності та споживачами. Перспективи. Удосконалено організаційно-економічну модель функціонування регіонального ринку електроенергії, яка, на відміну від існуючих підходів, базується на подальшому розвитку ринкових відносин в електроенергетиці як базовому сегменті регіональної економіки, враховує фактор якості електроенергії, що істотно впливає на економічні показники розвитку регіону, виробництва, визначає рівень життя населення й енергетичну безпеку регіонів України та передбачає запровадження нової моделі взаємодії учасників ринку (енергокомпаній, органів регіонального управління та місцевого самоврядування) зі споживачами електроенергії. Практична значущість полягає в тому, що положення, висновки та пропозиції проведеного дослідження з управління ринком електроенергії в контексті енергетичної безпеки створюють основу подальшого вивчення останнього, можуть бути використані для вдосконалення чинного законодавства; подальшого розвитку організаційно-правової інфраструктури регіонального ринку електроенергії.