СУТНІСТЬ ТА РОЛЬ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Керекеша, Ольга; Місько, Ганна; Малюта, Олексій (Економічний дискурс, 2015)
Актуальність. Сьогодні дослідження питання економічної безпеки підприємства є необхідним для забезпечення його ефективності у майбутньому. Методи. У статті були використані методи: аналізу, синтезу, абстрагування, узагальнення. Результати. У статті досліджено поняття «економічна безпека підприємства», систематизовано підходи науковців щодо визначення цього поняття. Встановлено, що автори фактично ототожнюють економічну безпеку підприємства зі здатністю його до інновацій, захищеністю від негативних впливів зовнішнього середовища, досягненням рівноваги системи, ефективністю використання ресурсів, з утриманням стану в допустимих межах, із забезпеченням економічного розвитку. Проведено критичний аналіз авторських підходів щодо визначення поняття «економічна безпека підприємства». Встановлено, що автори при визначенні поняття «економічна безпека підприємства» роблять акцент на окремих складових системи менеджменту підприємства, приділяють увагу окремо чинникам внутрішнього або зовнішнього середовища, ґрунтуються на властивостях більших за підприємство економічних систем (держави, ринку, тощо). Досліджено складові економічної безпеки підприємства. За результатами систематизації складових економічної безпеки підприємства встановлено, що науковці виділяють кадрову, інформаційну та фінансову складову. Встановлено, що поняття «економічна безпека підприємства» є багатоскладовим та пов’язано з негативним впливом економічних ризиків, загроз, небезпек. Розглянуто визначення понять «економічного ризику», «економічної загрози», «економічної небезпеки». Наведено авторське визначення поняття «економічна безпека підприємства», що відрізняється від існуючих визначень тим, що акцентує увагу на нейтралізацію негативного впливу усіх усвідомлених небезпек та відсутність загроз. Перспективи. У подальших наукових дослідженнях зосередимо увагу на оцінюванні складових економічної безпеки підприємства.