ОЦІНКА СТРУКТУРНИХ ЗМІН В АГРАРНОМУ ВИРОБНИЦТВІ РЕГІОНУ ЗА РОКИ ЕКОНОМІЧНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Сава, Андрій (Економічний дискурс, 2015)
Актуальність. Наслідки проведення безсистемних аграрних реформ значною мірою вплинули на формування нової структури господарювання в аграрному секторі економіки України: розвитку сільськогосподарських підприємств ринкового спрямування та потужного трудомісткого, переважно натурального, сектору особистих селянських господарств, створених на базі індивідуального землеволодіння. А тому оцінку еволюції, сучасного стану та перспектив розвитку процесів реструктуризації аграрного виробництва регіону в напрямку забезпечення сталого розвитку сільських територій вважаємо достатньо актуальним дослідженням. Методи. Дослідження проводилися шляхом використання діалектичного методу пізнання дії економічних законів і системного підходу до вивчення економічних явищ; монографічного; економіко- статистичних прийомів: статистичного спостереження, групування, порівняння, розрахунок середніх і відносних величин, рядів динаміки, індексів; системного аналізу; абстрагування; прогнозування тощо. Результати. У статті здійснено наукове обґрунтування організаційно-структурного становлення аграрного сектору регіону, проведено соціально-економічну оцінка результатів трансформаційних процесів в аграрному виробництві, а також запропоновано основні шляхи його реструктуризації. Перспективи. Для удосконалення організаційної структури територіально-галузевих агровиробничих систем необхідно обґрунтувати наукові засади оптимізації розвитку різних форм господарювання на селі; розробити інституційно-організаційні заходи з удосконалення територіально-галузевого розміщення виробництва; визначити концептуальні основи соціальної відповідальності аграрного бізнесу, напрями розвитку соціальної інфраструктури сільських територій загалом.