ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ В СУЧАСНИХ БІЗНЕС-СИСТЕМАХ - Прокопова, Олена; Гаркуша, Наталія; Твердохліб, Катерина (Економічний дискурс, 2015)
Актуальність. Глибина і результативність економічного аналізу залежить від обсягу, своєчасності та якості використовуваної інформації. Інформаційне забезпечення є першочерговим завданням у будь-якому аналітичному дослідженні і важливим інструментом для підготовки і прийняття ефективних управлінських рішень. Методи. В процесі дослідження використовувались методи абстракції, аналізу та синтезу, систематизації та узагальнення. Практичні аспекти процедурної сторони аналітичного процесу реалізовувались із застосуванням аналітичних та статистичних методів: методом угруповань, порівняльного та інтегрального аналізу, прийомів елімінування, експертних оцінок. При створенні інформаційного забезпечення обсяг інформації регулюється співвідношенням «необхідного й достатнього», а також вимогами повноти й достовірності даних. Результати. Доведена необхідність створення інформаційной бази для прийняття управлінських рішень підприємства та розглянуто основні підходи до її організації. Визначенно базові критерії відповідності інформаційних ресурсів до категорії «корисності». Удосконалено систему нормативно-регулюючих показників, які враховується у процесі прийняття управлінських рішень на різних етапах функціонування бізнес-системи. Перспективи. Побудова інформаційного забезпечення потребує використання власного досвіду та методів прогнозування при проведенні моніторингу інформаційних потреб та узгодження фінансового та управлінського облік згідно із сучасними стандартами.