ПЕРЕЛІК ТА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ СТРАТЕГІЙ РОЗВИТКУ - Кононова, Олександра (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. В нинішніх умовах одним з визначальних аспектів функціонування економічних систем (підприємств, галузей, економіки) є вибір напрямків розвитку, який розробляється та обґрунтовується на стратегічному рівні в рамках певного суб’єкта управління. Необхідність найбільш прийнятного та оптимального вибору стратегій розвитку актуалізується безперервним впливом середовища, яке змінюється в ХХІ ст. більш стрімкими темпами, має достатньо складні прояви, пов’язані з новими глобалізаційними, інформаційно-комунікаційними викликами. Зокрема, в умовах підвищення рівня відкритості ринків лідери тих або інших внутрішніх ринків, в тому числі в будівельній галузі, можуть поступитися та втратити конкурентні позиції новим, інноваційним компаніям, які мають більш адаптивні, гнучкі стратегії розвитку. Методи. В процесі дослідження використано порівняльний, аналітичний методи, а також метод системного підходу. Результати. Наукова новизна запропонованого підходу полягає в тому, що нами враховано найкращі наукові трактування щодо вказаного питання, здійснено універсалізацію положень сучасної наукової думки за визначеним аспектом дослідження, вказано на інноваційні напрямки, характерні практиці функціонування суб’єктів галузі. В рамках дослідження здійснено вивчення основних наукових підходів щодо класифікації та характеристики сучасних стратегій розвитку суб’єктів економічної діяльності. Перспективи. Керуючись систематизацією положень наукових праць, на засадах вивчення практики функціонування суб’єктів галузі обумовлюється розробка авторського підходу до визначення переліку основних видів стратегій розвитку суб’єктів галузі.