ФОРМУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ ЗБАЛАНСОВАНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Сидорук, Борис (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. В теорії і практиці ведення сільськогосподарської діяльності для забезпечення збалансованого використання земельних ресурсів важливу роль відіграє застосування широкого спектру інструментів та важелів впливу на різних рівнях управління. Тому, актуальним на сучасному етапі господарювання є дослідження особливостей формування системи управління в сфері землекористування для забезпечення збалансованого використання земель сільськогосподарського призначення. Методи. Дослідження проводилися шляхом використання діалектичного методу пізнання дії економічних законів і системного підходу до вивчення економічних явищ і процесів, монографічного, індукції та дедукції – для формування системи управління в напрямку збалансування сільськогосподарського землекористування; абстрактно-логічного методу – при здійсненні теоретичних узагальнень та формулювання висновків. Результати. Автором обґрунтовано основні принципи формування управлінського інструментарію в напрямку збалансування сільськогосподарського землекористування. Визначено основні складові для формування системи управління в сфері збалансування використання земель сільськогосподарського призначення на місцевому, регіональному і державному рівнях. Встановлено основні важелі та інструменти в системі управління сільськогосподарським землекористуванням для забезпечення його збалансування. Розроблено систему формування управлінського інструментарію в напрямку забезпечення збалансованого використання земель сільськогосподарського призначення. Перспективи. Для забезпечення функціонування ефективної системи управління в напрямку збалансованого сільськогосподарського землекористування важливим є формування відповідного інституціонального середовища на загальнодержавному і регіональному рівні. В подальших дослідженнях слід акцентувати увагу на вивченні впливу інституціональних складових на збалансованість системи землекористування на різних рівнях управління.