СТРАТЕГІЧНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Ксенофонтов, Михайло; Качмар, Оксана; Бакун, Юрій (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. Важливість управління персоналом на стратегічних засадах обумовлюється важливістю його готовності ефективно працювати у довгостроковій перспективі. Це пов’язано із підвищенням його кваліфікаційного рівня щодо прийняття ефективних управлінських рішень з урахуванням тенденцій змін впливу чинників зовнішнього середовища у довгостроковому періоді та стратегічних пріоритетів галузевого розвитку держави. У зв’язку з цим актуальністю відзначається диференціювання підходів до стратегічного управління персоналом. Тому метою написання статті є визначення стратегічних підходів до управління персоналом сільськогосподарських підприємств у процесі обґрунтування диференційованих стратегій їхнього розвитку. Методи: аналізу і синтезу, аналогій, експертний метод, метод функціонального аналізу. Результати. Встановлено роль сільськогосподарських підприємств, як основної групи товаровиробників галузі, за часткою виробництва валової продукції за період з 2010 по 2018 рр. Проаналізовано рівні прибутковості виробництва різних видів продукції сільськогосподарськими підприємствами з визначенням переважної прибутковості по видах рослинницької продукції та переважної збитковості, крім виробництва молока, по видах тваринницької продукції. Доведено доцільність поглиблення стратегічного підходу до управління персоналом сільськогосподарських підприємств з диференціюванням його ролі у процесі реалізації диференційованих стратегій управління відповідно трьох виділених груп підприємств. Виділено чотири критеріальні ознаки до стратегічного управління персоналом у сільськогосподарських підприємствах: група підприємств, для якої більш актуальна відповідна стратегія; акцент в управлінні підприємством; спрямування роботи управлінського персоналу; акцент з реалізації роботи відносно персоналу. Перспективи подальших досліджень полягають у деталізації трьох виділених стратегій для трьох характерних груп сільськогосподарських підприємств та визначенні завдань управлінського та виробничого персоналу з їхнього формування та реалізації.