НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ МОТИВАЦІЙНОГО МЕХАНІЗМУ ЯК ЗАСОБУ ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛЕЙ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА - Грей, Юрій (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. Аналіз сучасного стану розвитку підприємств в умовах трансформаційної економіки, ґрунтовна розробка процесу їх управління обумовлюють необхідність теоретичного переосмислення проблем мотивації людської діяльності, її адаптації до нових умов їх функціонування. Тому, розробка науково-методичних підходів до формування мотиваційного механізму як засобу досягнення цілей управління розвитком підприємств є вкрай важливою проблемою. Методи. Під час проведення дослідження використано методи логічного узагальнення та порівняння – для формування основних положень та передумов досягнення цілей підприємством через мотиваційний механізм на підприємстві; системного аналізу та синтезу, зокрема, при дослідженні факторів впливу на досягнення цілей підприємствами, ключових характеристик і вимог, що ставляться до мотиваційного механізму; логічного узагальнення – під час формулювання висновків. Результати. Стаття присвячена дослідженню сутнісного наповнення понять «розвиток», «управління», «мотиваційний механізм». Розкрито основні передумови досягнення цілей підприємством через мотиваційний механізм. Систематизовані фактори впливу на досягнення цілей підприємством. Визначена сутність наукових підходів до формування мотиваційного механізму на підприємстві. На основі розглянутих підходів сформульовані ключові характеристики ефективного мотиваційного механізму в контексті забезпечення реалізації цілей розвитку підприємства. Обґрунтовані вимоги, що ставляться до мотиваційного механізму як засобу реалізації цілей управління розвитком підприємств. На основі проведених досліджень визначені організаційно-методологічні складові формування мотиваційного механізму на підприємствах. Перспективи. Перспективним напрямом дослідження є вивчення стану розвитку сільськогосподарських підприємств, системи управління розвитком і, зокрема, мотиваційного механізму з метою подальшої розробки рекомендацій, направлених на покращення результативності діяльності організаційних формувань, більш повного використання ресурсного потенціалу, зокрема, людських ресурсів через мотивацію трудової діяльності.