«АКАДЕМІЧНІ ЄДИНОРОГИ» ЯК НОВА КАТЕГОРІЯ ЕКОНОМІЧНОЇ НАУКИ - Татомир, Ірина (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. В останні роки в академічному середовищі збільшилась кількість осіб, які використовують професійні активи для формування стійких доходів, що веде до формування нового прошарку академічних кіл. Це зумовило необхідність введення у науковий обіг нової економічної категорії, яка б засвідчила привілейованість статусу учасників освітнього процесу в академічній ієрархії. Методи. Матеріалами дослідження слугували праці вітчизняних та зарубіжних фахівців. У процесі підготовки статті використано такі загальнонаукові методи дослідження: аналізу, синтезу, конкретизації, наукової абстракції, логіко-графічної структуризації та узагальнення. Статистичною базою дослідження слугували дані Crunchbase Pro, Business Insider, JRC Technical Report, Vеctоr.media. Результати. Запропоновано ввести у науковий обіг нову економічну категорію «академічні єдинороги», яка б засвідчила привілейованість статусу учасників освітнього процесу в академічній ієрархії за величиною доходу від освітньої діяльності та обґрунтовано її методологічне значення для економічної науки. Внесено пропозицію щодо поділу «академічних єдинорогів» на «освітні компанії єдинороги», «викладачів єдинорогів», «студентів єдинорогів», «єдинорогів підлітків» й виокремлено їх основні риси. Наведено приклади представників академічної спільноти, яким належить цей статус. Обґрунтовано спільні риси, які об’єднують усіх представників академічної спільноти за приналежністю до статусу «єдинорога». Перспективи. Відбір «академічних єдинорогів» за фактом наявності необхідних якостей дасть можливість виокремити тих осіб серед представників академічної спільноти, які добилися найвищого рівня фінансової оцінки своїх професійних активів. Перспективи подальших досліджень слід спрямувати на формування списку потенційних лідерів, які стануть еталоном результативної праці для решти представників академічної спільноти.