ОЦІНКА ВПЛИВУ СТРУКТУРИ ПОСІВНИХ ПЛОЩ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР НА ЯКІСНИЙ СТАН ЗЕМЕЛЬНИХ УГІДЬ - Сидорук, Борис; Ящук, Тетяна; Сидорук, Галина (Економічний дискурс, 2020)
Вступ. Діяльність у сфері організації сільськогосподарського землекористування має бути орієнтована передусім на збереження і відтворення земельних угідь, найбільш продуктивну реалізацію всіх виробничих процесів та забезпечення екологічно обґрунтованого використання агроландшафтів. Одним із дієвих шляхів для забезпечення збалансованого використання земель сільськогосподарського призначення аграрними формуваннями є оптимізація розміщення посівів сільськогосподарських культур відповідно до показників агрохімічної оцінки ґрунтів з врахуванням економічної доцільності їх вирощування. Методи. Дослідження проводилися шляхом використання діалектичного методу пізнання дії економічних законів і системного підходу до вивчення економічних явищ і процесів, монографічного, індукції та дедукції – для збалансування сільськогосподарського землекористування; економіко-статистичного – для виявлення чинників, що зумовили зміни якісних показників земельних угідь, абстрактно-логічного методу – при здійсненні теоретичних узагальнень та формулюванні висновків. Результати. Автором обґрунтовано важливість оптимізації посівних площ сільськогосподарських культур для забезпечення збалансованого використання земельних угідь. Проведено дослідження якісних показників ґрунтів в межах окремих земельних ділянок та проаналізовано їх динаміку. Здійснено оцінку впливу структури вирощування сільськогосподарських культур на баланс гумусу у ґрунті та обґрунтовано основні заходи в напрямку його покращення. Визначено основні складові в системі покращення якісних показників земельних угідь та доведено їх важливість Перспективи. Визначальним напрямом для проведення подальших наукових досліджень є формування інституціонального середовища збалансованого використання земель сільськогосподарського призначення з метою забезпечення покращення якісних показників ґрунтів.