РОЛЬ ЗЕМЕЛЬНО-ІПОТЕЧНОГО КРЕДИТУВАННЯ В ІНФРАСТРУКТУРНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ РИНКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ - Шкуратов, Олексій (Економічний дискурс, 2020)
Вступ. Функціонування ринку земель сільськогосподарського призначення в умовах існуючих інституційних обмежень гальмує розвиток одного з найбільш поширених механізмів інвестиційного забезпечення аграрного сектора економіки, а саме земельно-іпотечного кредитування. Однак, відміна мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення має послужити поштовхом для розвитку земельно-іпотечного кредитування, як інструменту трансформації земельних ресурсів у фінансові активи. Методи. Дослідження сформовано, ґрунтуючись на використанні розрахунково-конструктивного, експериментального та абстрактно-логічного методів, даних законодавчої та статистичної бази, а також вивченні наукових підходів до розвитку земельно-іпотечного кредитування в сільському господарстві. Результати. Проаналізовано світовий досвід земельно-іпотечного кредитування, що базується на двох основних моделях системи його функціонування: однорівневої (іпотекодавець ↔ земельно-іпотечний банк) та дворівневої (іпотекодавець ↔ банк ↔ земельно-іпотечне агентство). Обґрунтована роль земельно-іпотечного кредитування у інфраструктурному забезпеченні ринку сільськогосподарських земель. Розкрито механізм взаємодії земельного, фінансово-кредитного та фондового ринків в системі земельно-іпотечного кредитування сільського господарства. Обґрунтовано інструментарій рефінансування та сек’юритизації іпотечних активів в системі земельно-іпотечного кредитування сільського господарства. Перспективи. Реалізація рекомендацій щодо рефінансування та сек’юритизації пулів заставних на ринках цінних паперів, як складових елементів фінансової підсистеми інфраструктури ринку земель сільськогосподарського призначення, дасть змогу забезпечити прискорений розвиток земельно-іпотечного кредитування в сільському господарстві України.