СТЕЙКХОЛДЕРИ ТА ЇХ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК БАНКІВСЬКОГО БІЗНЕСУ - Коваленко, Вікторія; Сергєєва, Олена (Економічний дискурс, 2020)
Вступ. Удосконалення взаємовідносин взаємовідносин банків зі стейкхолдерами в сучасних умовах передбачає розробку та реалізацію виваженої системи корпоративного управління та корпоративної соціальної відповідальності. Вплив стейкхолдерів на розвиток банківського бізнесу слід розглядати з позиції сучасного стану ринку банківських послуг; оцінювання індикаторів ефективності корпоративного управління як підґрунтя встановлення взаємовідносин із стейкхолдерами банків; формування взаємовідносин банків із стейкхолдерами на засадах корпоративної соціальної відповідальності. Методи. Авторами використано діалектичний та системний підходи для дослідження особливостей взаємовідносин банків із стейкхолдерами; абстрактно-логічний метод – для теоретичних узагальнень і обґрунтування шляхів вдосконалення взаємовідносин банків із стейкхолдерами на засадах корпоративної соціальної відповідальності; статистико-аналітичний метод – для оцінювання індикаторів ефективності корпоративного управління як підґрунтя встановлення взаємовідносин із стейкхолдерами банків. Результати. Визначено класифікацію зацікавлених сторін за рівнем впливу на цільову функцію установи, а саме: група формування нормативного впливу, група визначального впливу, групи функціонального впливу та дифузні групи непрямого впливу. Проаналізовано стейкхолдерів банку в залежності від середовища його функціонування. Встановлено ключові виклики для банківського бізнесу з позиції інтересів клієнтів банку, з позиції інтересів інвесторів (власників) банківського бізнесу, з позиції регулятора. Проведено оцінювання індикаторів ефективності корпоративного управління, а саме: динаміки фінансового результату банків та їх рентабельності. Обґрунтовано кількісні критерії оцінювання рівня соціальної орієнтованості банківських установ у розрізі стейкхолдерів. Доведено, що процес управління корпоративними соціальними програмами повинен гуртуватися на визначенні пріоритетів соціальної політики банку; створенні спеціальної структури управління соціальними програмами; проведенні програм навчання в сфері соціальної відповідальності; реалізації соціальних програм банку; оцінці та доведенні до відома зацікавлених сторін результатів соціальних програм банку. Перспективи. Перспективи досліджень полягають у зміщенні акценту на визначення саме цілей, яких необхідно досягнути при взаємодії з кожним із стейкхолдерів; чинників, які впливають на досягнення цих цілей та можливих ризиків.