МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ПРОЦЕСАХ ВІДТВОРЕННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Свиноус, Іван; Свиноус, Надія (Економічний дискурс, 2020)
Вступ. Одним з основних завдань для забезпечення продовольчої безпеки країни незалежно від зміни зовнішніх і внутрішніх умов є стабільний розвиток вітчизняного виробництва сільськогосподарської продукції та продовольства в обсягах, достатніх для досягнення незалежності країни. У зв’язку з цим важливим завданням перспективного розвитку сільського господарства є виробництво високоякісної сільськогосподарської продукції за рахунок мобілізації виробничого потенціалу на основі забезпечення розширеного виробництва в сільськогосподарських підприємствах. Методи. В процесі дослідження використано набір спеціальних методів економічних досліджень. Метод теоретичного узагальнення використовувався при здійсненні критичного аналізу результатів досліджень вітчизняних і зарубіжних учених стосовно обґрунтування чинників інвестиційної діяльності та методів оцінки ефективності інвестицій. За допомогою абстрактно-логічного методу, зокрема прийомів аналогії і порівняння, індукції та дедукції були сформульовані висновки. Результати. Узагальнюючи результати вивчення методичних підходів до аналізу інвестиційного забезпечення відтворювальних процесів виробничих ресурсів, необхідно зазначити, що більшість із них є складовими методик фінансового та інвестиційного аналізу. Однак існуюча потреба сільськогосподарських підприємств у своєчасному й ефективному оновленні основних виробничих ресурсів вимагає виділення оцінки інвестиційного забезпечення процесів відтворення виробничих ресурсів у окрему методику, що передбачає визначення технічного стану основних фондів та тенденцій їх руху; виявлення потреби підприємства в оновленні основних засобів виробництва із урахуванням оцінки їх зношення; Перспективи. Запропоновані методичні підходи до аналізу інвестиційного забезпечення відтворювальних процесів виробничих ресурсів набудуть свого важливого значення в умовах запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення, що призведе до визнання сільськогосподарських угідь як об’єкта інвестування. Запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення та подальше визнання їх в якості активів буде вимагати подальшого удосконалення методики оцінки ефективності інвестиційної діяльності. Зокрема, актуальним стане завдання визначення окупності витрат спрямованих на відновлення родючості сільськогосподарських угідь, які будуть мати позитивний вплив на величину їх справедливої вартості.