ОСНОВНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ТА СПОСОБИ РЕАЛІЗАЦІЇ МАРКЕТИНГОВОЇ СТРАТЕГІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Гоголь, Інна (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. Маркетингова стратегія підприємства окреслюється як засіб досягнення поставлених цілей та наукового способу управління діями суб’єктів господарювання з метою досягнення поставленої мети. Для успішного вирішення проблем розвитку будь-якого сільськогосподарського підприємства потрібна розробка маркетингових стратегій, які базуються на збільшенні ефективності діяльності підприємств та її покращення в майбутньому. Методика формування маркетингової стратегії відрізняється одна від одної, оскільки підприємства різні за розмірами і можливостями. Для кожного виду господарюючого суб’єкта потрібно обирати різні стратегії розвитку в залежності від виду виробленої продукції та специфіки сільськогосподарського виробництва, і тільки провівши поглиблений аналіз та вивіривши всі механізми впровадження даної стратегії, ми зможемо досягти позитивних результатів в майбутньому. Методи. Під час проведеного дослідження та виконання поставлених завдань було використано такі основні методи дослідження: узагальнення (для формулювання теоретичних визначень і висновків); монографічний (для вивчення особливостей формування маркетингової стратегії підприємств); порівняння (для оцінки стану маркетингової діяльності підприємств); експертних оцінок (для визначення основних напрямів розробки маркетингової стратегії) та інші. Результати. Розглянуто сутність і доведено доцільність використання маркетингових стратегій та розроблений алгоритм їх формування задля підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств на основі спільної та сумісної взаємодії усіх структурних підрозділів підприємства. Сформовано уявлення про базові альтернативні стратегії, визначено основні способи їх формування та реалізації. Перспективи. Перспективи подальших досліджень концентруватимуться на проведені аналізу діяльності сільськогосподарських підприємств, які орієнтуються на маркетинг, на основі алгоритму формування маркетингових стратегій, зберігаючи баланс між короткостроковим ефектом і довгостроковою прибутковістю та рентабельністю.