КЛЮЧОВІ НАПРЯМИ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Градовий, Василь (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. В умовах трансформації організаційно-економічних відносин в сільському господарстві все більшої актуальності набуває проблема енергозбереження. Вона пов’язана з інтенсивними технологіями, що застосовуються в аграрній галузі, вартістю і доступністю різних видів енергоносіїв і впливає на собівартість продукції, її екологічність і досягнення цілей збалансованого розвитку. Методи. У статті використано теоретичні положення, пов’язані із застосуванням агротехнологічних операцій в сільському господарстві, включаючи їх економічну та екологічну складову. При цьому застосовано монографічний та абстрактно-логічний методи, а також методи порівняння, узагальнення та аналізу. Результати. Встановлено, що сільське господарство, на відміну від інших галузей економіки, виступає не тільки споживачем енергії, але й генерує її у вигляді готової продукції. При цьому використовується антропотехногенна енергія, а також енергія сонця і ґрунту. Наголошено, що питання досягнення енергетичного балансу щодо позитивного балансу енергії в сільському господарстві сьогодні є актуальним і потребує вирішення за рахунок зменшення споживання енергії з непоновлюваних джерел. Визначено, що енергозбереження в сільському господарстві передбачає застосування правових, організаційних, наукових, виробничих, технічних та економічних заходів, результатом застосування яких повинні стати збалансування енергоспоживання, раціональне використання енергії, оптимізація управління енергозбереженням через організаційно-економічний механізм, а також зниження енергоємності продукції. Обґрунтовано, що напрями енергозбереження в аграрному секторі можуть визначатися за процесами її обігу і проявлятися у формі забезпечення доступу до енергоресурсів, створення конкурентних умов на ринку енергопостачання, диверсифікації енергетичних ресурсів, підвищення ККД технічних засобів тощо. Зважаючи на інструменти досягнення енергозбереження, визначено, що його основними напрямами є: управлінські, енергетичні, технологічні, технічні та селекційні заходи Перспективи. Отримані результати дослідження слугують теоретичною основою для подальших досліджень у сфері енергозбереження в сільському господарстві, що можуть бути реалізовані в обґрунтуванні комплексних дій, спрямованих на зменшення обсягу споживання енергії, а також на розробку організаційно-економічного механізму, спроможного забезпечити досягнення найвищого рівня енергозбереження в аграрній галузі.