ЕВОЛЮЦІЙНА ДЕТЕРМІНАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ СТРУКТУР УПРАВЛІННЯ - Наливайко, Тарас (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. Управління будь-якими системами як складний соціально-економічний процес здійснюється в межах певних структурних утворень об’єктів управління, які формують їх структуру керування. Сучасні тренди в управлінських процесах обумовлюють зміни в організаційних структурах управління, спричиняючи їх еволюцію та адаптацію до вимог часу. Дослідження цих процесів та класифікація типів організаційних структур управління є необхідною умовою для формування вибірки суб’єктів господарювання, які матимуть спільну структуру, що відображатиметься на процесах, методах управління та кінцевому результаті. Саме тому детермінація еволюційної зміни ОСУ, їх класифікація та структуризація є важливою передумовою оптимізації організаційних структур управління. Методи. Під час дослідження проводився компаративний аналіз організаційних структур управління, класифікаційних ознак, за якими здійснюється їх структуризація; в основу розширення типології ОСУ покладено теорію Ф. Лалу, яка базується на самоорганізації, цілісності, еволюційній меті. Результати. В даному дослідженні було проаналізовано еволюцію організаційних структур управління: визначено етапи та здійснено співвіднесення типів ОСУ з певним часовим проміжком і запропоновано виділяти не лише традиційні й сучасні ОСУ, а й майбутні ОСУ, які засновані на теорії Ф. Лалу. Узагальнено класифікацію ОСУ за ознаками: стаціонарність кадрів, за ступенем адаптивності, варіант групового підходу до розв’язання проблемних ситуацій, характер взаємозв’язків між елементами структури, які є важливими в аспекті адаптивного управління персоналом підприємств. Перспективи. Подальші дослідження передбачають аналіз організаційних структур управління на підприємствах сфери будівництва задля формування процесу адаптивного управління персоналом.