(untitled) (Економічний дискурс, 2022)
Вступ. Актуальність теми наукового дослідження пов’язана з важливістю отримання громадянами України вищої освіти та вивченням у вищих закладах освіти основ функціонування криптовалют через значний вплив криптовалют на функціонування економічної системи в Україні та світі, який спостерігається у другій та третій декаді ХХІ ст. Методи. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод наукового пізнання. У процесі дослідження використовуються загальнонаукові та спеціальні методи, серед яких найбільш важливими є: абстрактний та логічний метод – для формулювання висновків дослідження; системний підхід – у визначенні причин і чинників впливу зростання криптовалют на світову та національну економічну систему. Результати. Передбачено, що в умовах потенційного зменшення кількості некваліфікованих робочих місць та зростання конкуренції за ці місця вища освіта поступово стає основною потребою, що забезпечує безбідне життя індивіда у сучасних умовах та у майбутньому як в Україні, так і у світі. Виявлено, що розвиток криптовалютного бізнесу як в Україні, так і у світі відбувається надзвичайно швидкими темпами, що зумовлює необхідність у вивченні основ криптовалютного бізнесу у вищих закладах освіти. Досліджено, що ринок криптовалют є реальним і функціонує поряд із ринком цінних паперів, ринком іноземних валют та іншими складовими фінансового ринку незалежно від того, як ми до нього ставимось: знаємо про криптовалютний ринок чи не знаємо, віримо у нього та його майбутнє чи не віримо, приймаємо участь у його функціонуванні чи не приймаємо. Перспективи. У статті узагальнено, що розширення сфер застосування криптовалют в Україні сприяє підвищенню фінансової грамотності громадян та розширенню цифровізації української економіки. Спроби країн законодавчо врегулювати функціонування криптовалют зумовлюватимуть необхідність подальших досліджень у сфері криптовалютного бізнесу.