(untitled) (Економічний дискурс, 2022)
Вступ. Сучасний ринок зерна є одним із найрозвиненіших сегментів як сільського господарства, так й усього економічного простору. Являючись індикатором динамічного розвитку, ринок зерна демонструє можливості досягнення цільових орієнтирів у сфері інших галузей та підкомплексів аграрного сектору України. Методи. Методика дослідження охоплює систему статистико-економічних методів у поєднанні з теоретичними аспектами формування ринку зерна, проблемами його функціонування в умовах створення нової економічної системи. В процесі дослідження використано наступні методи: абстрактно-логічний – з метою формування припущень, гіпотез, а також висновків і узагальнень; аналізу та синтезу – при оцінюванні стану об’єкту дослідження та обґрунтуванні пропозицій щодо його покращення і забезпечення повноцінного розвитку в подальшому. Результати. Запропоновано авторський підхід до трактування поняття «ринок зерна», під яким розуміють тип економічного механізму, що функціонує в зерновому господарстві країни, що несе імпульс саморозвитку. Вважаємо, що необхідно виділити низку особливостей функціонування ринку зерна, серед яких: нерівномірний розподіл точок пропозиції зерна територією країни; невідповідність центрів виробництва та споживання. Перспективи. Подальший розвиток процесу глобалізаційних відносин буде вимагати розкриття поняття «ринок зерна» з урахуванням ролі і місця України на світовому ринку агропродовольства та вирішення проблеми голоду в країнах світу. Подальший розвиток наукової думки буде вимагати періодичного перегляду теоретико-методичних підходів до трактування поняття «ринок зерна» з позицій запровадження в практичну площину реалізації принципів військової економіки, глобальної продовольчої кризи та світової продовольчої безпеки.