(untitled) (Економічний дискурс, 2022)
Вступ. Освітні послуги в Україні відіграють вагому роль у формуванні соціального та людського капіталів, а якість та рівень освіти окреслюють здобуті професійно-кваліфікаційні навики, характеризують спроможність навчатися впродовж життя, сприяють інноваційному розвитку суспільства, економіки знань, підвищенню конкурентоздатності випускників навчальних закладів на ринку праці, зростанню їхніх індивідуальних доходів та підвищенню добробуту населення держави. Тобто, сьогодні найважливіше, щоб суспільство усвідомлювало, що надання освітніх послуг – це запорука майбутнього нашої держави й підґрунтя розвитку нації, суспільства й особистості. Вважаємо, що прогресивний розвиток освітніх послуг в Україні можливий лише за умови належного їхнього фінансового забезпечення, результативного, дієвого і обґрунтованого поєднання фінансової й освітньої політики держави. Методи. У процесі написання статті використано загальнонаукові прийоми й методи економічних досліджень. Теоретико-методологічну основу розвідки становлять: аналіз наукових праць вітчизняних та зарубіжних науковців із питань вивчення фінансового забезпечення освітніх послуг в Україні, ресурси Internet. У дослідженні застосовано загальні та спеціальні методи дослідження, зокрема: загальнонаукові та спеціальні – для забезпечення досягнення поставленої мети; абстрактно-логічний та діалектичний – для обґрунтування теоретичних положень та висновків. Результати. У статті досліджено стан фінансового забезпечення освітніх послуг в Україні за останні роки. Проаналізовано динаміку видатків зведеного бюджету на освітні послуги в Україні, а також у розрізі Державного та місцевих бюджетів. Наголошено, що прогресивний розвиток освітніх послуг в Україні можливий за умови належного їхнього фінансового забезпечення. Перспективи. Подальші наукові дослідження спрямуємо на пошук оптимального механізму фінансування освітніх послуг в Україні.