ІНСТРУМЕНТИ БЮДЖЕТНО-ПОДАТКОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ - Вербіцька, Інеса (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. На сьогодні бюджетно-податкові інструменти відіграють вагому роль у реалізації політики державного регулювання економічного розвитку. Проведення результативної економічної політики передбачає використання бюджетно-податкових інструментів, які сприяють забезпеченню довгострокових фінансово-економічних цілей. З огляду на це вибір бюджетно-податкових інструментів, час уведення їх в дію та їхня комбінація – це важливі питання, тому для їх вирішення необхідно провести виважене оцінювання фінансово-економічного стану економіки. Методи. У процесі написання статті використано загальнонаукові прийоми й методи економічних досліджень. Теоретико-методологічну основу розвідки становлять аналіз наукових праць вітчизняних та зарубіжних науковців із питань вивчення інструментів бюджетно-податкового регулювання економіки, ресурси Internet. У статті використано загальні та спеціальні методи дослідження, зокрема: загальнонаукові та спеціальні – для забезпечення досягнення мети; абстрактно-логічний та діалектичний – для обґрунтування теоретичних положень та висновків. Результати. У статті проаналізовано теоретичні аспекти поняття «бюджетно-податкове регулювання». Констатовано визначальну роль бюджетно-податкових інструментів у розвитку економіки держави. Визначено, що в переважній більшості випадків бюджетно-податкові інструменти науковці розглядають як загальну систему з бюджетних та податкових інструментів. Доведено, що результативне бюджетно-податкове регулювання сприяє забезпеченню виходу з кризових процесів держави. Отримані результати дослідження дозволяють констатувати наявність значної кількості бюджетно-податкових інструментів. Перспективи. Подальші наукові дослідження спрямуємо на вивчення бюджетно-податкового інструментарію як головного елементу системи регулювання економічного розвитку держави.