ДЕРЖАВНА ДОПОМОГА У РОЗВИТКУ МОЛОДІЖНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА САМОЗАЙНЯТОСТІ: РЕАЛІЇ СЬОГОДЕННЯ - Сірий , Євген (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. Вивчення проблем молодіжного підприємництва/самозайнятості є особливо актуальним, як в площині соціально-економічної розбудови України, так для реалізації молодіжної політики. Це питання є одним із пріоритетів її розвитку у низці урядових програмних документів. Однак, досвід показує, що на сьогодні ця сфера є доволі проблемною та невирішеною. Аналіз літератури вказує на брак публікацій із акцентом на висвітлення питань молодіжного підприємництва в Україні. У них охарактеризовано лише окремі аспекти цього різновиду економічної активності молоді, що дає лише фрагментарні уявлення щодо проблем і перспектив розвитку молодіжного підприємництва. Метою статті є соціально-правовий, управлінський аналіз цієї сфери, що відображає її реальний поточний стан розвитку. Методи. У статті застосовано: загальнонаукові методи порівняння, описовий метод, аналіз, узагальнення та індукція, які інтегрально дозволяють відобразити об’єктивну картину та ситуації державного сприяння у сфері молодіжного підприємництва. Результати. Доповнений висновок щодо ситуації з молодіжним підприємництом/самозайнятістю в Україні. Зокрема, характерними для неї є складність розвитку через адміністративні, правові, фінансові, організаційні проблеми. Дослідження має і практичну значимість для поновлення соціально-правових та управлінських параметрів суспільного розвитку та для аналізу і сприяння розвитку регулятивної і молодіжної політики в Україні. Перспективи. Проблема розвитку молодіжного підприємництва та її вирішення характеризується властивою їм перманентністю, що потребує постійного моніторингу, інформаційного супроводу та оцінювання державних заходів його сприяння. Це, в свою чергу, підвищує актуальність та нагальність досліджень цієї сфери.