МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СУДОВО-БУХГАЛТЕРСЬКОЇ ЕКСПЕРТИЗИ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Стельмах , Наталія (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. Методичне забезпечення судових експертиз формують відповідні методики, які розробляються фахівцями науково-дослідних інститутів судових експертиз та підлягають атестації і державній реєстрації в Реєстрі методик проведення судових експертиз. Аналіз даного методичного забезпечення виявив, що не дивлячись на високий рівень економічної злочинності, саме в аграрній сфері (в частині порушення правил землекористування) жодна з методик не містить питань судово-бухгалтерської експертизи сільськогосподарської діяльності. Методи. При проведенні дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження процесів і явищ у їх взаємозв’язку й розвитку; монографічний – при формулюванні мети, завдань, предмета і об’єкта дослідження. На етапі збору, оформлення, реєстрації, систематизації і обробки інформації для проведення досліджень був використаний індуктивний метод, а у процесі теоретичного осмислення проблеми – дедуктивний. Результати. У статті розглянуто стан методичного забезпечення судово-бухгалтерських експертиз в Україні, процедуру реєстрації нових методик, що забезпечать здійснення фахових експертиз в аграрній сфері. Перспективи: На основі здійснених досліджень, пропонуємо сформувати методику судово-бухгалтерської експертизи в аграрному секторі, що буде враховувати галузеві особливості господарської діяльності даних підприємств.