АНАЛІЗ ЯК ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ КОМПОНЕНТИ «ЗВІТУ ПРО УПРАВЛІННЯ» СТРАХОВОЇ КОМПАНІЇ - Герасименко , Тамара; Бачинський , Василь; Редченко , Костянтин (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. Доступність і повнота інформації про економічну, соціальну та екологічну складові діяльності підприємств – необхідна умова забезпечення прозорості їх бізнесу. Особливої актуальності набуває це питання для страхових компаній, як підприємств, які становлять суспільний інтерес. Методи. У процесі дослідження використано загальнонаукові методи: індукції, дедукції, аналізу і синтезу – для вивчення норм законодавчо-нормативної бази Євросоюзу та України з питань інтегрованої звітності; методи групування і порівняння – для оцінювання структури і якості «Звітів про управління» страхових компаній; абстрактно-логічний метод – для систематизації одержаних результатів аналізу. Результати. Досліджено структуру та інформаційне наповнення «Звітів про управління» найбільших за обсягами надходжень і виплат за ризиковими видами страхування страхових компаній України. Виявлені основні чинники, які обумовили значний обсяг інформації у «Звіті про управління» окремих страхових компаній. Запропоновано уніфікувати подання страховими компаніями інформації у розділах «Результати діяльності» і «Ліквідність та зобов’язання» у «Звіті про управління». Зазначено про необхідність розробки Національним банком України окремих Методичних рекомендацій зі складання «Звіту про управління» для небанківських фінансових установ, які б враховували специфіку їх діяльності. Перспективи. Впровадження у практику запропонованої методики формування розділів «Результати діяльності» і «Ліквідність та зобов’язання» «Звіту про управління» підвищить рівень прозорості страхового бізнесу та спростить процедуру їх підготовки фахівцями страхових компаній і процес систематизації даних зацікавленим особам (насамперед НБУ). З огляду на практичну доцільність розробки окремих методичних рекомендацій зі складання «Звіту про управління» для страхових компаній з урахуванням специфіки їх бізнесу, вбачаємо за необхідне подальше дослідження змістовного наповнення і формату подання інших розділів «Звіту про управління».