(untitled) (Економічний дискурс, 2023)
Вступ. Сьогодні важливе значення для розвитку бізнесу займає впровадження технологій DeFi та Web3, які забезпечують користувачам доступ до різноманітних фінансових інструментів на основі децентралізованого розподіленого реєстру. Серед цих інструментів – біржі DEX, проєкти DAO, участь у пулах ліквідності, використання стейкінгу і фармінгу смарт-контрактів та децентралізоване кредитування. Крім того, ці технології дозволяють страхувати ризики та використовувати оракули для прогнозування ринкових тенденцій, а також взаємодіяти з новими формами фінансових послуг. DeFi та Web3 є не лише технологічними інноваціями, але й важливими каталізаторами змін у фінансах, перетворюючи застарілі фінансові технології на відкриті протоколи (смарт-контракти). Методи. Для досягнення мети статті було проведено аналіз літературних джерел, визначено основні характеристики складових DeFi ринку, запропоновано напрями їх використання в цифровому бізнес-середовищі в поєднанні з реальним сектором економіки. Також були використані методи аналізу, синтезу, системного підходу та порівняльного аналізу. Результати. У статті було досліджено важливість розвитку та впровадження DeFi та Web3 технологій, які надають доступ користувачам до різних фінансових інструментів, побудованих на системі децентралізованого розподіленого реєстру, таких як DEX біржі, DAO проєкти, забезпечують участь в пулах ліквідності, використання стейкінгу і фармінгу смарт-контрактів та системи децентралізованого кредитування, а також дозволяють страхувати ризики та застосовувати оракули для прогнозування ринкових тенденцій та активної взаємодії з новими формами фінансових послуг. Отримані результати свідчать про значний потенціал та перспективи цього напряму у фінансовій сфері. Відмічається, що DeFi та Web3 є не просто технологічними інноваціями, а й справжнім каталізатором перетворень у фінансах, трансформуючи застарілі технології фінансової системи у відкриті протоколи (смарт-контракти). Незважаючи на те, що DeFi часто розглядається як спекулятивний інструмент, в статті обґрунтовується його економічна ефективність, яка полягає в отриманні пасивного доходу та економії на комісійних витратах, забезпеченні ліквідності для високоволатильних криптовалютних активів. Перспективи. Подальші перспективи досліджень у сфері DeFi, Web3 включають вивчення питань безпеки та ризиків, розробку прозорих правових рамок, оцінку соціально-економічних впливів, технічні інновації та вплив на екологію, що сприятиме розширенню та вдосконаленню цих технологій у фінансовій сфері. Зокрема, перспективи можуть включати дослідження можливостей забезпечення взаємодії DeFi технологій із традиційним банківським сектором та розробку механізмів, що підвищують ступінь впровадження та прийняття цих інновацій у глобальному фінансовому середовищі.