(untitled) (Економічний дискурс, 2023)
Вступ. Післявоєнні заходи відновлення, які будуть спрямовані на відродження національної продовольчої безпеки, поліпшення самозабезпечення продовольством та покращення доходів мільйонів українців, що проживають у сільській місцевості, потребуватимуть активної участі сільськогосподарського дорадництв. Однак слід враховувати, що процес забезпечення великої кількості фізичних та юридичних осіб дорадчими послугами може стати для системи дорадництва потужним викликом. Тому, для вчасного реагування на цей виклик, є необхідність в проведенні критичного аналізу основних складових системи сільськогосподарського дорадництва. Методи. Теоретичною і методологічною основою дослідження є ретроспективний (оціночний) аналіз, класифікаційною ознакою якого виступають історичні та часові періоди. В процесі дослідження використовувались загальнонаукові методи, зокрема: методи аналізу даних – збір, організація та оцінка даних для проведення дослідження; методи теоретичного узагальнення – для дослідження законодавчих засад організації та функціонування системи сільськогосподарського дорадництва; методи статистичних досліджень – для дослідження надання державної підтримки і підтримки за рахунок місцевих бюджетів. Результати. На основі застосування методології та методів дослідження розглянуто історичний досвід проведення масштабної інформаційно-консультаційної роботи під час реформування аграрного сектору економіки, проведена діагностика стану системи сільськогосподарського дорадництва на предмет потенціалу її складових. Автором визначено обсяги надання державної фінансової підтримки і підходи до надання підтримки із місцевих бюджетів, оцінено вплив фінансової підтримки на розбудову мережі сільськогосподарських дорадчих служб. У статті виявлені зрушення, які відбулися в структурах НААН і виконавчій владі на обласному і районному рівні після ліквідації централізованого управління агропромисловим виробництвом. Перспективи. Отримані результати дослідження направлені на формування уявлення про фактичний стан системи сільськогосподарського дорадництва в Україні і створюють підґрунтя для подальшого поглибленого удосконалення наукових підходів та механізмів при розробці концепцій, правил, стандартів, функцій, методів, управлінських рішень для розбудови системи дорадництва.