(untitled) (Економічний дискурс, 2023)
Вступ. Однією з актуальних завдань аграрного сектору України є перехід на інноваційний шлях розвитку господарств корпоративного сектору. Широке впровадження інновацій у всіх напрямах виробничо-господарської діяльності сільськогосподарських підприємств сприяє зростанню продуктивності праці, економії різних видів ресурсів, скороченню витрат та зниженню собівартості сільськогосподарської продукції, нарощуванню обсягів та підвищенню ефективності її виробництва в цілому. Методи. Для вирішення поставлених завдань у процесі наукового дослідження було застосовано логічно-діалектичний підхід, а також такі методи наукового пізнання, як: спостереження, порівняння, абстрагування, методи декомпозиції, аналізу та синтезу. Результати. Розкриті основні напрями забезпечення сталого інноваційного розвитку господарств корпоративного сектору в повоєнний період відродження аграрної економіки, що передбачають запровадження інноваційної концепції розвитку сільськогосподарських технологій, що полягає у зниженні енерго- та ресурсоємності технологічних операцій, біологізації землеробства, оптимізації термінів виконання стратегічного комплексу операцій, забезпеченні екологічності виробництва. Перспективи. Повоєнний період відродження корпоративного сектору аграрної економіки буде вимагати перегляду основних напрямів здійснення інноваційної діяльності, що передбачає забезпечення підвищення ефективності виробничого-господарської діяльності шляхом нарощення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції при забезпеченні високої її якості з одночасним дотриманням принципів сталого розвитку сільських територій.