(untitled) (Економічний дискурс, 2023)
Вступ. Розробка стратегічних планів розвитку територіальних громад є ключовим інструментом управління процесами територіального розвитку. Поряд з цим ефективна реалізація стратегій сталого розвитку територіальних громад є базисом соціально-економічної системи місцевого самоврядування. У зв’язку з цим виникає значний інтерес до розуміння поняття ефективність стратегічного планування сталого розвитку територіальних громад та наукового обґрунтування оцінки цього процесу. Методи. Для дослідження оцінки ефективності стратегічного планування розвитку територіальних громад були використані: системний підхід, що дає змогу розглянути стратегію сталого розвитку через призму цілей та способів їх реалізації, експертний метод – з метою аналізу причин недосягнення запланованих результатів та метод структурно-морфологічного аналізу, який передбачає розробку рекомендацій щодо впровадження нових принципів оцінки та адаптації до постійно мінливих умов зовнішнього середовища. Результати. Обґрунтувано теоретико-методичні засади аналізу ефективності стратегічного планування сталого розвитку територіальних громад, що передбачає оцінку результатів реалізації стратегічних цілей сталого розвитку та чинників їх досягнення чи недосягнення. Такий комплексний підхід дає змогу зрозуміти не лише результативність стратегії, а й її ефективність та відповідність вимогам й можливостям територіальної громади. Удосконалено принципи оцінки ефективності стратегічного планування сталого розвитку територіальних громад. Перспективи. Застосування запропонованих підходів створює передумови для вдосконалення реалізації стратегій сталого розвитку територіальних громад. Адже шляхом оцінки ефективності і формування напрямів удосконалення, можна ідентифікувати слабкі місця та ресурси, які необхідно підсилити для досягнення бажаних результатів. Використання підходу стане каталізатором удосконалення системи стратегічного планування сталого розвитку територіальних громад, сприятиме досягненню більш високих стандартів якості та результативності.