(untitled) (Економічний дискурс, 2023)
Вступ. Актуальність статті полягає у висвітленні сучасних проблем управління підприємствами мисливської галузі України, яка потребує створення сприятливих умов для розвитку. Метою статті є обґрунтування основних засад менеджменту мисливських господарств, що забезпечується виконанням таких завдань, як: дослідження сучасного стану галузі, аналіз складових системи управління підприємствами галузі та визначення напрямів його удосконалення. Методи. Методологія дослідження передбачає використання наступних методів: аналізу та синтезу – при дослідженні стану менеджменту підприємств галузі; спостереження та порівняння – у процесі цілеспрямованого вивчення основ діяльності мисливських підприємств; емпіричного методу – при дослідженні досвіду управління підприємствами; гіпотетико-дедуктивного методу – при означенні ймовірностей щодо висновків та рекомендацій. Представлена інформація на основі досліджень діяльності мисливських господарств. Результати. Проаналізовано теоретичну та практичну сутність менеджменту та принципи ринкової спрямованості. Вказано на детермінанти управління в умовах ринкової економіки, умови забезпечення рентабельності на основі наявних ресурсів, що є актуальним для ефективного управління мисливськими підприємствами. Окреслено перспективні завдання менеджменту мисливського господарства при реалізації його ключових функцій. Конкретизовано завдання за окремими функціями менеджменту для спрямування менеджменту мисливського господарства на забезпечення ефективного використання природних ресурсів. Рекомендовано до втілення функціональні маркетингові ланки управління мисливськими господарствами, спрямовані на досягнення успіху у ринковій діяльності, які доповнюють базові принципи управління і можуть бути ефективними для забезпечення успішної та стійкої діяльності галузі. Перспективи. Перспективним для подальшого дослідження та розробок є обґрунтування раціонального функціонального навантаження менеджменту мисливських підприємств та розробка практичних напрямів розвитку галузі.