(untitled) (Економічний дискурс, 2024)
Вступ. Фінансова безпека суб’єктів агропродовольчого ринку України залежить від факторів різного характеру, і зокрема, від напрямів трансформації фінансово-кредитної політики, яка за загроз та викликів воєнного стану, зазнала негативної генерації. Вона породила гіпертрофовані диспропорції в банківському секторі, суттєво скоротила пропозиції кредитних ресурсів з боку фінансових установ, пришвидшила рецесію фінансово-кредитного забезпечення суб’єктів агропродовольчого ринку, різко масштабувала неконтрольоване коливання валютного курсу та його вплив на удорожчання вартості сировини у виробничій сфері, знизила грошові надходження різних рівнів та призупинила капіталізацію фінансових ресурсів. Методи. У процесі дослідження використовувались наступні методи: монографічний (при вивченні досвіду та особливостей фінансового розвитку суб’єктів агропродовольчого ринку на засадах економічної та фінансової теорії), метод аналізу та синтезу (для оцінки стану фінансової безпеки суб’єктів агропродовольчого ринку при переході до нової моделі фінансово-кредитної політики); абстрактно-логічний (при формуванні монетарного механізму забезпечення фінансової безпеки суб’єктів агропродовольчого ринку); теоретичного узагальнення та порівняння (при виконанні теоретичних узагальнень та формулюванні висновків, удосконаленні понятійно-категоріального апарату дослідження); структурно-логічний (при вивченні процесу державного регулювання фінансової безпеки суб’єктів агропродовольчого ринку, забезпечення їх фінансової рівноваги за нової моделі фінансово-кредитної політики). Результати. Обґрунтовано методичний підхід до забезпечення фінансової безпеки суб’єктів агропродовольчого ринку на засадах зміни моделі фінансово-кредитної політики з метою призупинення монетарної, банківської та бюджетної рецесії, відновлення економічних зв’язків з ЄС та світом у воєнний та післявоєнний період, налагодження тимчасової підтримки та активізації руху фінансових потоків від глобальних фінансових інститутів. Побудовано базову модель рівноваги фінансово-кредитних потоків для забезпечення фінансової безпеки суб’єктів агропродовольчого ринку при зміні моделі фінансово-кредитної політики. Перспективи. При забезпеченні фінансової безпеки суб’єктів агропродовольчого ринку України на засадах нової моделі фінансово-кредитної політики необхідно, перш за все, визначати вплив банківського сектора, оскільки він є домінуючим вектором фінансової стабільності в країні та здатний оминути серйозні стратегічні прорахунки у фінансовій системі господарюючих бізнес-структур при формуванні оновлених гіпотез та парадигм їх фінансового розвитку. В якості основних напрямів подальшого дослідження, що дозволять відтворити фінансову систему суб’єктів агропродовольчого ринку та їх безпеку, з позиції результативності нової моделі фінансово-кредитної політики, виділено інструменти стимулювання НБУ щодо кредитування та інвестування пріоритетних підгалузей агропродовольчого ринку, з метою розширення можливостей бізнес-структур аграрного спрямування в країні.