(untitled) (Економічний дискурс, 2024)
Вступ. Цифрова трансформація економіки є процесом інтеграції цифрових технологій у всі аспекти економічної діяльності. Вона передбачає зміну традиційних підходів до ведення бізнесу, управління підприємствами, а також взаємодії з державними та фінансовими установами. Важливим чинником для успішного здійснення цієї трансформації є формування інноваційного середовища, оскільки саме це середовище створює умови для інтеграції новітніх технологій, оптимізації бізнес-процесів та підвищення ефективності виробничих і фінансових систем. Методи. Під час роботи над дослідженням використовувалися такі методи: аналізу і синтезу, діалектичний метод, метод системного підходу, логіко-семантичний метод, монографічний метод, метод узагальнення. Результати. Запропоновано модель інноваційного середовища підприємства, яка виступає основою цифрової трансформації економіки. Науково обґрунтовано унікальність інноваційного середовища підприємства, що залежить від специфічних особливостей у його технологічному процесі та функціонуванні на ринку. Сформовано систему показників з оцінки інновацій, які дозволяють створити цілісну систему цифрової трансформації економіки. Перспективи. Перспективними напрямами подальших досліджень у цій сфері є розробка концептуального підходу до впровадження інноваційних механізмів розвитку економічних систем, систематизація принципів побудови та розвитку цифрової трансформації економіки.