(untitled) (Економічний дискурс, 2025)
Вступ. Розв’язанню проблеми маркетингової стратегії виробників плодоягідної продукції у період трансформації економічних відносин не приділялося належної уваги. Цифрові технології, які все більше використовуються споживачами, не супроводжуються відповідними змінами цін на плоди та ягоди. Заходи щодо посилення присутності у цифровому просторі обмежуються в основному створенням базового сайту або відкриттям акаунту в Instagram. Методи. Методи дослідження базуються на маркетинговому аналізі цифрової присутності пошукових запитів в українському просторі з використанням інструментів цифрової аналітики NeilPatel та Serpstat. Результати. В Україні у 2025 році поширеною практикою для підприємств-виробників плодово-ягідної продукції залишається використання системи каналів збуту через сайти, соціальні мережі (Facebook, Instagram) та месенджери (WhatsApp, Telegram). Для проведення дослідження, незалежно від регіонального розташування, було відібрано чотири підприємства, які позиціонують себе у цифрових мережах на внутрішньому ринку та зареєстровані в Україні (ФГ «Гадз», ТОВ «Львівський сад», ТОВ «Фемілі гарден», ТОВ «Дунайський аграрій»). Виявлено, що українські підприємства мають ефективну пошукову стратегію та оптимізацію трафіку, проте не завжди дизайнерський контент приваблює цільову аудиторію залишатися на сайті. Аналіз структури трафіку сайтів показав, що домінуючими є прямий та органічний канали заходу на сайті. Сайти підприємств також мають обмежений потенціал у залученні потенційної цільової аудиторії за допомогою голосового пошуку, використання мобільних додатків, сучасного email-маркетингу та не використовують маркетингові підходи до побудови органічного пошуку. Перспективи Виявлено, що неперіодичне ведення маркетингової стратегії приводить до зниження показників цифрової присутності виробників плодоягідної продукції. Перспективами подальших досліджень є вивчення використання платної реклами та таргетування контенту, що є ключовим каналом Інтернет продажу в сучасних умовах.