(untitled) (Економічний дискурс, 2025)
Вступ. У сучасних умовах господарювання зростає значення адаптивності підприємств до змін зовнішнього середовища, що зумовлює необхідність системної фінансово-економічної діагностики ведення їх бізнесу в умовах виникнення надзвичайних ситуацій. Важливим аспектом успішної діяльності щодо забезпечення конкурентоспроможності будь-якого підприємства є наявність у нього ефективної системи контролінгу фінансово-економічних ризиків реалізації бізнес-процесів, що надає можливість підприємству раціонально реалізовувати здатність економічної системи ефективно використовувати свої ресурси та адаптуватися до змін зовнішнього середовища. Методи. Використано теоретико-методологічні підходи ризикології в менеджменті організацій, системний і комплексний підходи в економіко-математичному моделюванні та аналізі ситуацій щодо зміни тенденцій інтенсивності конкуренції на ринках товарів і послуг в системі контролінгу фінансово-економічних ризиків реалізації бізнес-процесів сучасного підприємства; теорію та методологію моніторингу, діагностики та контролінгу діяльності суб’єкта господарювання. Результати. У статті досліджено і висвітлено питання проблематики щодо організації діагностики конкурентоспроможності підприємства в системі контролінгу фінансово-економічних ризиків реалізації бізнес-процесів і розроблення відповідних теоретико-методичних підходів стосовно підвищення її ефективності. Запропоновані теоретико-методичні підходи ґрунтуються на методології економіко-математичного моделювання і постулатах ризикології в менеджменті. Визначено ключові критеріальні оцінки щодо посилення потужності системи контролінгу діагностики конкурентоспроможності підприємства на основі фінансово-економічних показників (запасу фінансової міцності, фінансового левериджу, підприємницького ризику (операційного левериджу)) та рівня інтенсивності конкуренції в контексті динаміки продажів товарної продукції та надання послуг на цільових ринках, що визначається за динамікою (темпом зростання) ринку. Перспективи. Перспективними напрямами подальших досліджень є адаптація запропонованої моделі до галузевих специфік, а також розробка інструментів прогнозування зміни рівня конкурентоспроможності підприємства в умовах волатильності цільових ринків.