(untitled) (Економічний дискурс, 2025)
Вступ. У нестабільних умовах господарювання та наростання кризових процесів в економіці країни головнимими завданнями, що постають перед сучасними підприємствами, є забезпечення стабільного функціонування та зміцнення своїх позицій на ринку. Це можна досягти завдяки своєчасному виявленню та запобіганню кризових тенденцій, що реалізується через впровадження на підприємстві системи антикризового управління. Методи. Під час роботи над дослідженням використовувалися такі методи: аналізу і синтезу, метод системного підходу, діалектичний метод, монографічний метод, метод узагальнення. Результати. Визначено, що антикризове управління є ключовим інструментом забезпечення фінансової стабільності підприємства. Здійснено аналіз кризових явищ, визначено особливості та обґрунтувано необхідність антикризового управління у запобіганні банкрутва підприємства. Систематизовано зовнішні та внутрішні чинники виникнення криз на підприємстві. Запропоновано алгоритм та охарактеризовано етапи проведення антикризового управління на підприємстві. Перспективи. Дослідження антикризового управління в системі запобігання банкрутству має широкий спектр можливостей для наукового та практичного застосування. Його результати можуть бути використані у державному регулюванні, корпоративному управлінні, консалтингових компаніях та фінансовому секторі. Важливим напрямом є розробка інноваційних механізмів раннього реагування, адаптація міжнародного досвіду та інтеграція цифрових технологій у процеси фінансового управління.